Terdapat beberapa tips atau panduan memilih protin soya yang terbaik di pasaran. Pastikan protin soya yang menjadi pilihan hati adalah yang halal, selamat dan semulajadi.
Berikut senarai 7 Panduan Memilih Protin Soya Terbaik:
1. Kacang soya mesti tumbuh
membesar secara organik
Kacang soya mestilah ditanam dan
dibiar tumbuh membesar secara organik dan semulajadi. Penananam secara kimia
(bukan organik) akan menyebabkan nutrisi soya berkurangan. Kajian juga
membuktikan ada hubungkait antara kanser dan nitrat.
Jadi amatlah penting TIADA sebarang
penggunaan baja dan racun rumpai/serangga (pesticides, fungicides, dan
herbicides) di sepanjang proses penanaman dan pembesaran kacang soya ni.
2. Kacang soya mesti
Non-GMO/Tiada Pengubahsuaian Genetik
Pada
umumnya, kacang soya yang diubahsuai genetiknya adalah murah dan mudah
untuk dihasilkan. Kebanyakan syarikat akan memilih kacang soya GMO kerana dapat
menjimatkan kos.
Berdasarkan kajian, Dr. Louis J.
Pribyl (Brazilian government scientist) menekankan yang toksin akan dibina
tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan. Kacang soya
GMO memang merbahaya kepada kesihatan!
3. Protin soya tu mesti
mengandungi 9 asid amino perlu
Penghasilan protin seperti hormone,
antibodi, hemoglobin darah dan enzim memerlukan 20 amino asid. Badan kita tidak
dapat menghasilkan 9 asid amino dan ia dinamalan asid amino perlu. Kita mesti
mendapatkannya daripada makanan.
Jika salah satu daripada 9 asid
amino perlu tiada, sistem imun/pertahanan tubuh akan menurun 30% dan banyak
fungsi tubuh yang penting akan tergendala.
4. Dalam proses
pembuatan serbuk soya, soyflakes mesti dibersihkan dengan air,
bukan dengan alcohol
Penggunaan alkohol memang haram. Proses
mencuci dengan alkohol akan memusnahkan kandungan isoflavone, berkemungkinan sehingga
88%!
Isoflavone amat penting untuk
mengurangkan risiko kanser paru-paru. Isoflavones
juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan ketumpatan tulang.
5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti
disingkirkan
Soya
mentah mempunyai anti-thyroid dan anti-tyrosine substance.
Kekurangan
tyrosine akan mengakibatkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah dan restless
leg syndrome.
Pilih
jenama yang menggunakan kaedah pengekstrakan yang mampu menyingkirkan anti-thyroid
dan anti-tyrosine substance, tetapi pada masa yang sama masih dapat
mengekalkan keaslian soya, paras asid amino perlu dan kandungan isoflavones
yang tinggi.
6. Proses pembuatan protin soya
sebaiknya tanpa pemanasan
Asid amino sangat sensitif dengan
suhu yang panas. Dalam beberapa kajian, pemanasan protin soya boleh memusnahkan
sehingga 50% asid amino perlu.
Jika terdapat individu yang
secara konsisten mengambil diet yang kekurangan asid amino perlu, mereka
mungkin mengalami gangguan dalam perkembangan otak, pertumbuhan tisu tubuh dan
ketidakseimbangan hormon.
7. Serbuk protin soya mesti ditambah dengan unsur kalsium
Kacang soya pada asalnya adalah
bersifat neutral. Namun, ketika penghasilan serbuk soya, minyak kacang soya
perlu disingkirkan bagi mengelakkan soya berbau.
Artikel menyatakan proses ini
akan menyebabkan serbuk soya sedikit berasid. Oleh sebab itu, unsur kalsium
(bersifat alkali) yang secukupnya mesti ditambah dalam protin soya tersebut
untuk meneutralkan kembali serbuk soya. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin
tidak menambah kalsium secukupnya.
Pilihan hati saya dan ramai wanita Malaysia sudah pastinya ESP Shaklee!
Atau hubungi:
Pilihan hati saya dan ramai wanita Malaysia sudah pastinya ESP Shaklee!
TESTIMONI ESP SHAKLEE
Atau hubungi:
Nora Ahmad (ID 912871)
No Tel: 012-7517281 (WhatsApp/SMS)
Email: noraahmad912@gmail.com
COD area: Bandar Tun Razak, Bandar Sri Permaisuri, Petaling Jaya,
Kuala Lumpur
No comments:
Post a Comment